Vandaag

Casa de Apoio Opera da Ladeira is wat wij in Nederland een buitenschoolse opvang noemen. Kinderen uit de favela gaan een dagdeel naar een staatsschool en komen het andere dagdeel naar CAOL. Tijdens deze dagdelen zijn er verschillende groepen aanwezig op CAOL.

Kleuterklasje

Klas van doorgaans 15 kinderen van 3 tot 6 jaar. Er worden veel spelletjes gedaan, puzzeltjes gemaakt en er wordt geknutseld. Ook leren de kleuters klokkijken, links en rechts wordt spelenderwijs geoefend en ze leren hun eigen naam schrijven. De kleuters leren ook over hygiëne, zoals handen wassen en tandenpoetsen.,Een ander belangrijk aandachtspunt in de kleuterklas is sociaal gedrag.

Huiswerkklas

Is er voor jongens en meisjes die al naar de school gaan. Onder leiding van een onderwijzeres maken zij hun huiswerk en krijgen ondertussen extra uitleg en oefenstof. De onderwijzeres onderhoudt ook contact met de scholen van de kinderen.

Knutselgroepen

Er wordt van alles gedaan: tekenen, kleuren, stofbewerking (verven, bedrukken), mandjes maken, etc. Er wordt bijna altijd gewerkt met herbruikbare materialen, denk hierbij aan: bierdopjes, kurken, loterijpapiertjes. Kortom: van alles wordt gespaard en bewaard om er later mee te knutselen.

Werkplaats

Er is tweemaal per week een dagdeel waarin vooral de oudere jongens (maar ook een enkel meisje) leren zagen, timmeren, schroeven, lijmen, machines bedienen etc. Ook helpen deze jongeren het CAOL-gebouw en terrein te onderhouden door te schilderen, te helpen bij verbouwen en dergelijke. Ook hier geldt dat recycling hoog in het vaandel staat.

Danslessen

Vanaf hun zesde jaar kunnen de kinderen hiervoor inschrijven. Bij deze lessen wordt veel aandacht besteed aan omgangsvormen en waarden en normen.

Capoeira

De traditie van oude slavendansen. De deelnemers moeten tenminste 6 jaar zijn. Begeleiding met instrumenten, vooral drums, maken er echt een geliefde happening van. Jaarlijks zijn er "examens”. De examens zijn meestal gekoppeld aan optredens bij en met een andere wijkgroep. Capoeira bevordert niet alleen behendigheid en de beheersing van het lichaam. Maar samenwerking, discipline en respect voor je 'tegenstander' zijn ook zeer belangrijk.

Stofbewerking

Een activiteit van het eerste uur. Er worden allerlei manieren van werken met stof aan de kinderen geleerd, zoals zeefdrukken, verven, naaien, bestempelen.

Percussie

De droom van bijna alle kinderen: ritmisch  trommelen met elkaar, musiceren in optochten zoals carnaval, en het opluisteren van feesten. En die zijn er veel in Brazilië!

Bibliotheek

In 2005 is begonnen met het verzamelen van boeken. Deze boeken zijn niet alleen beschikbaar voor de CAOL-kinderen, maar ook voor hun ouders en andere bewoners van de favela. In de bibliotheek staan ook een paar computers waar kinderen mee kunnen leren omgaan.

Feesten

Latijns-Amerika is er rijk aan. CAOL doet vaak mee, op haar eigen wijze uiteraard. Zo is er het Kerstfeest (er is dan een kerstspel) en uiteraard het carnaval, waaraan CAOL met een eigen carnavalsgroep aan deelneemt.

Moederdag

Alle moeders worden genodigd. De kinderen hebben tevoren geschenkjes gemaakt. De moeders doen dan spelletjes doen op een kinderlijke manier: met blokken werken (eenvoudig stapelen b.v.), puzzelen, blindemannetje (vrouwtje dus) spelen e.d. De kinderen hebben veel plezier om de onbeholpenheid van hun moeders.

Excursies

Alle kinderen, van klein tot groot, zijn er dol op. Doordat er een huisje aan het strand in Itamaraca (schiereiland ten noorden van Recife) gehuurd wordt, is er gelegenheid  om regelmatig met een groepje van tien kinderen een strandweekend te houden. Er gaan meestal vier begeleiders mee. De staf zorgt voor het eten, maar de rest moeten de kinderen zelf doen: huisje schoonhouden, afwassen, boodschappen doen en spelletjes bedenken en uitvoeren. Ze leren daar veel van en hebben veel plezier.

Medewerkers

Barbara begeleidt alle activiteiten natuurlijk niet alleen, dat doet ze samen met een enthousiast team van vrijwillige medewerkers: Binho, Clebia, Erika, Fabian, Liliane, Luciana, Paula, Paulo, Sebastian, Telma, Vanessa, Wellington en Zira.