Gerda Havertong - Ambassadeur CAOL

 

‘Kinderen hebben de toekomst’ is zo’n mooie, algemeen bekende uitspraak. En het is natuurlijk ook helemaal waar, maar wát voor toekomst hebben kinderen die in een sloppenwijk wonen? Hoeveel kansen krijgen zij om op te groeien tot evenwichtige, gelukkige volwassenen? De kinderen die ‘op de berg’ van Agua Fria wonen hebben weinig om naar uit te kijken, hun toekomst is erg onzeker en de kans dat zij een leven op straat tegemoet gaan is levensgroot aanwezig. Zij wonen in gammele hutjes, in wisselende familieomstandigheden en krijgen over het algemeen weinig aandacht en opvoeding.  De sloppenwijk van Agua Fria ken ik niet persoonlijk, maar ik heb genoeg kinderen in kansarme omgevingen gezien om een levendig beeld te kunnen vormen van de omstandigheden in Recife.

Mijn oorsprong als kleuterleidster en pedagoge bezorgden mij reeds een warme band met kinderen, ik geniet zeer van hun onbevangenheid, creativiteit en spontaniteit. Ik weet dus ook heel goed hoe belangrijk de kinderjaren zijn, hoe essentieel een beetje aandacht is en hoe belangrijk het is dat ze gestimuleerd worden om naar school te gaan. De kinderen die deelnemen aan de activiteiten van CAOL krijgen die extra aandacht en stimulans die ze thuis missen en daarmee krijgen zij kansen die ze anders niet zouden krijgen.

De persoonlijke betrokkenheid en het enthousiasme van alle mensen die aan CAOL meewerken vind ik hartverwarmend. Het is een kleinschalig project, iedereen werkt vrijwillig mee, dus al het geld dat donateurs inbrengen komt rechtsreeks ten goede aan de kinderen. Ik hoefde dus niet lang na te denken toen ik gevraagd werd om ambassadeur te worden van CAOL. Ieder kind dat wij met zijn allen kunnen behoeden van een leven op straat is er één. Help dus mee om deze kinderen een leefbare toekomst te geven: geef hen kansen onder de zon!

Gerda Havertong