De oorsprong van Caol

 

Barbara Reckman-Ferraz

Barbara woont al tientallen jaren in Recife, een havenstad met miljoenen inwoners in het noordoosten van Brazilië. Aanvankelijk heeft zij als verpleegkundige ontwikkelingswerk gedaan. Later kreeg zij een baan bij het staats- en universiteitsziekenhuis Oswaldo Cruz. Op 65-jarige leeftijd ging zij, als hoofdverpleegkundige van de kinderafdeling, met pensioen.

Sinds begin jaren 90 woont Barbara aan de Rua Professora Lourdes Dutra. Ongeveer 20 meter na haar woning gaat de weg steil omhoog. Op deze heuvel ontstond een favela (sloppenwijk). Toen zij eenmaal de tijd aan zichzelf had, kwamen de kinderen uit de favela steeds vaker bij haar langs om wat met de tuin te helpen, of geïnspireerd door Barbara, wat te knutselen. Ondertussen draaide Barbara klassieke muziek. De kinderen noemden dit  Operamuziek en vonden het prachtig. Ze vroegen dan ook steeds of zij 'Operamuziek' wilde opzetten.

Ook ging Barbara met de kinderen karweitjes doen. Zo maakten zij samen de straat en een parkje in de buurt schoon door al het afval eruit te kruien en naar de stortplaats te brengen. Er kwamen steeds meer kinderen van de hoogte (in het Portugees Ladeira) af om bij Barbara te zijn. Barbara’s huis werd bekend als Casa de Apoio Opera da Ladeira (Opvanghuis Opera* op de Hoogte). 

* Opera betekent in het Portugees ook 'werk', de naam van het project heeft dus een dubbele betekenis.